woman‎Elisabeth Dijkman‏‎ [I36198]‎, dochter van Coenraad Dijkman en Elisabeth Klaassen‏.
Geboren ‎± 1897 Utrecht, prov. Utrecht, Nederland‎, bron: Genlias Huwelijken/Marriages

Gehuwd ‎22 jan 1920 (2 Shevat 5680) Utrecht, prov. Utrecht, Nederland, leeftijd ongeveer 23 jaar, bron: Genlias Huwelijken/Marriages (2 jaar gehuwd) met:

manLouis Hartlooper‏‎ [I36158], leeftijd bij huwelijk 55 jaar, zoon van Salomon Jacob Hartlooper en Grietje Vleeshhouwer‏.
Geboortenaam: Louis Vleeschhouwer, bron: WieWasWie (huwelijken), geboren ‎28 mrt 1864 (20 Adar 5624) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland‎, bron: WieWasWie (huwelijken), overleden ‎28 mei 1922 (1 Sivan 5682) Utrecht, prov. Utrecht, Nederland‎, leeftijd 58 jaar, bron: Cinema Context, begraven Utrecht, prov. Utrecht, Nederland, bron: Cinema Context, 1e gehuwd/ relatie met: Sara Mullem, ‎2e huwelijk met: Elisabeth Dijkman
Louis Hartlooper is bij het huwelijk van zijn ouders ge-echt.
Over Louis Hartlooper
_____________________
Louis Hartlooper (1864-1922) was een van de beroemdste explicateurs van Nederland. Al voor 1905 was hij als zodanig werkzaam in een reizende bioscoop. In Utrecht was hij in 1908 betrokken bij voorstellingen van de exploitant Alex Benner in Parktuin Tivoli. Vanaf 1909 was hij in vaste dienst bij de Vreeburg bioscoop, werd weggekocht door de Rembrandt en later weer teruggekocht door Vreeburg. Er is een hardnekkig gerucht dat Louis Hartlooper meerdere malen wegens dronkenschap werd ontslagen, maar vervolgens door het publiek werd 'terug-geƫist'.

Explicateurs waren in die tijd lokale beroemd-heden, 'bioscoopsterren' die in de gloriedagen meer publiek trokken dan de film. De explicateur kreeg applaus, cadeautjes en bloemen van het publiek.
Louis Hartlooper was oorspronkelijk een humoristisch acteur en heeft ook verzen, artikelen en revues geschreven en toneelstukken bewerkt. Hij was een explicateur die zich daadwerkelijk inleefde in wat er op het witte doek gebeurde. Zo schreef een toneelcriticus in Nieuwsch van den Dag "Een explicatie als van Louis Hartlooper ontneemt een bioscoop-vertoning het doodsche, zij maakt die tot levende kunst."

Het Utrechtse fenomeen Louis Hartlooper had een hartstocht voor jubileren en benefietavonden. Ieder jaar vierde hij wel een jubileum,in 1916 was hij dertig jaar acteur, in oktober 1918 was hij tien jaar explicateur in Utrecht en in maart 1919 vierde hij zijn vijfjarig jubileum als explicateur in Rembrandt. De kleurrijke Hartlooper overleed op 28 mei 1922 en is begraven op de Israƫlitische begraafplaats in Utrecht.
, bron: Cinema Context

Gezins gebeurtenissen
Neem contact op.