man‎Hans Bloemendal‏‎ [I32113]‎, zoon van Michiel Bloemendal en Mina Hess‏.
Geboren ‎4 feb 1923 (18 Shevat 5683) Fulda, Hessen, Germany‎, bronnen: Genealogie/Parenteel: Godschalk, Persoonskaart/ persoonslijst CBG (E), overleden ‎7 okt 2015 (24 Tishrei 5776) Amstelveen, Noord-Holland, Nederland‎, leeftijd 92 jaar
Emeritus hoogleraar Hans Bloemendal overleden
Datum bericht: 12 oktober 2015
Op 7 oktober 2015 is op 92-jarige leeftijd overleden professor Hans Bloemendal, emeritus hoogleraar Biochemie aan de Radboud Universiteit. Bloemendal was niet alleen een eminent onderzoeker, hij genoot ook grote bekendheid als chazan (voorzanger) van de Israëlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam.

Hans BloemendalIn 1965 werd Hans Bloemendal hoogleraar Biochemie aan deze universiteit. Hij was een wereldleider op het gebied van eiwitonderzoek en werd met diverse internationale prijzen onderscheiden voor zijn onderzoek naar de bouwstenen van ooglenzen.
Tot 1988 had Hans Bloemendal de leiding van het Nijmeegs Biochemisch Laboratorium. In dat jaar – op zijn 65e verjaardag - werd de Hans Bloemendal-Award in het leven geroepen. Daarmee kon om de paar jaar een grote prijs toegekend worden aan een spreker van internationale allure. Sinds 2007 wordt jaarlijks de Hans Bloemendal Medal for Outstanding Scientific Achievement uitgereikt aan een gerenommeerd wetenschapper in de moleculaire levenswetenschappen.

Tot ver na zijn pensionering was Bloemendal actief in het onderzoek. Nog jaren heeft hij met een eigen werkgroep bijgedragen aan het onderzoek van het Laboratorium voor Biochemie. ‘Als je niets meer weet te publiceren, houdt het vanzelf op’, vertrouwde de toen tachtigjarige geleerde universiteitsblad Vox toe. Tot die tijd weigerde hij zijn hoogleraarspost te verlaten. In het jaar dat de universiteit tachtig jaar werd, leverde de tachtigjarige Bloemendal zijn tachtigste promovendus af.
In memoriam Hans Bloemendaal
Datum bericht: 13 oktober 2015
Op 7 oktober 2015 is overleden professor Hans Bloemendal, emeritus hoogleraar biochemie aan de Radboud Universiteit. Hans Bloemendal is geboren in 1923 in Fulda, Duitsland, uit Nederlandse ouders. In de jaren ’30 kwam het gezin terug in Amsterdam, waar Hans naar de HBS ging. In de oorlog wist Hans zich te verbergen tijdens een razzia, terwijl zijn ouders en zijn zusje werden opgepakt en in een concentratiekamp vermoord. Hans is door het land gaan zwerven en is op een boerderij in Friesland liefderijk opgenomen. Deze zeer dramatische gebeurtenissen hebben zijn leven getekend. In zijn werkomgeving sprak hij er nooit over. Wij weten dit omdat hij dit een keer heeft verteld in een interview in Vrij Nederland.

Na de oorlog heeft hij eerst zijn eindexamen HBS gedaan, daarna scheikunde gestudeerd in Amsterdam. Vervolgens is hij gepromoveerd bij prof. Woerdeman, een anatoom, op de biochemische karakterisering van ooglenseiwitten. Dit werd het begin van zijn wetenschappelijk oeuvre. Als postdoc heeft hij enige tijd doorgebracht in het laboratorium van Fritz Lipmann in het Rockefeller Institute te New York. Lipmann was Nobelprijswinnaar, ontdekker van ATP en pionier op het gebied van de eiwitbiosynthese. Dit werd de tweede poot van het wetenschappelijk werk van Hans Bloemendal.

Terug in Nederland kwam hij terecht in het Nederlands Kanker Instituut, destijds in de Sarphatistraat in Amsterdam, en onder leiding van prof. Mühlbock. Hij werkte daar samen met o.a. Leendert Bosch (later hoogleraar biochemie in Leiden) en Willy Bont. Hun onderzoek ging over eiwitsynthese, maar stiekem deed Hans ook weer proeven met ooglenseiwitten, wat minder relevant is voor kanker.

Korte tijd later, in 1965, werd hij benoemd tot hoogleraar in de biochemie in Nijmegen, tegelijk overigens met Sjoerd Bonting. Twee niet-katholieke hoogleraren in 1965. Dat was toen nog iets heel bijzonders in Nijmegen. Bovendien waren ze niet zomaar niet-katholiek, maar allebei prominente leden van hun kerkgenootschap, Bonting als Anglicaans priester en Bloemendal als chazan (voorzanger) van de Israëlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam. Hans had een prachtige stem en is meer dan 60 jaar chazan gebleven, een unicum. Zijn concerten, zijn langspeelplaten en later dvd’s bezorgden hem grote nationale bekendheid. Daarnaast schreef hij ook nog kinderboeken. Zijn baanbrekend werk op het gebied van de ooglenseiwitten, samen met Wilfried de Jong en op het gebied van de eiwitsynthese met Walther van Venrooij en vele anderen, gaven hem grote internationale bekendheid. Het promotieonderzoek van zijn promovendus Anton Berns over de isolatie van het boodschapper-RNA voor het ooglenseiwit alfa-crystalline was een huzarenstuk in de periode van vóór het recombinant DNA. Het combineerde op elegante wijze zijn beide research-onderwerpen, eiwitbiosynthese en ooglenseiwitten.

Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag heeft zijn staf, vooral door de inspanning van Walther van Venrooij, een grote som geld gekregen van diverse bedrijven, om een Hans Bloemendal-Award in het leven te roepen, waarmee een decennium lang om de paar jaar een grote prijs kon worden uitgereikt aan een spreker van internationale allure. Sinds 2007 wordt jaarlijks de Hans Bloemendal Medal for Outstanding Scientific Achievement uitgereikt aan een gerenommeerd wetenschapper in de moleculaire levenswetenschappen tijdens de door het RIMLS georganiseerde New Frontiers symposia. Van pensioen wilde Hans niets weten. Nog jaren heeft hij met een eigen werkgroep bijgedragen aan het onderzoek van het Laboratorium voor Biochemie. Een half jaar geleden werd duidelijk dat het met zijn gezondheid heel slecht ging. Zijn overlijden kwam spoediger dan zich tot voor kort liet aanzien. Het was een voorrecht om in zijn laboratorium gewerkt te hebben.
Peter Bloemers
Oud-oppervoorzanger Hans Bloemendal overleden (93)

26-10-2015
Op 7 oktober 2015 is de eminente oud-oppervoorzanger van de Orthodox-Joodse Gemeente NIHS Amsterdam Hans Bloemendal in zijn woonplaats Malden overleden.
Hans Bloemendal werd in 1923 in Fulda, Duitsland, geboren. Eind jaren dertig vluchtte hij met zijn ouders en jongere zus naar Nederland. Vanaf zijn vroegste jeugd genoot hij een intensieve Joods-religieuze en muzikale opleiding, twee essentiële voorwaarden om het ambt van voorzanger te vervullen. Behalve chazzan (voorzanger) in de monumentale Raw Aron Schuster synagoge aan het Amsterdamse Jacob Obrechtplein, was Bloemendal ook biochemicus. Hij was sinds 1965 als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en won verschillende prijzen voor zijn fundamentele onderzoek naar de bouwstenen van ooglenzen. Hij sleepte tot twee keer toe de felbegeerde Alcon Award, een Amerikaanse onderscheiding voor wetenschappelijk onderzoek, in de wacht. Bij zijn afscheid riep de universiteit de Hans Bloemendal Medal in het leven, een hoge onderscheiding voor baanbrekend studiewerk in de biomedische wetenschappen.
Tijdens zijn meer dan 60-jarige carrière genoot Hans Bloemendal bekendheid vanwege zijn grote kennis en vertolking van het eeuwenoude Amsterdamse chazzanoet (Joods-liturgische muziek). In die tijd is een groot aantal langspeelplaten en CD’s van hem verschenen. Zijn “Amsterdams Chazzanoet”, met composities van de Amsterdamse oppervoorzangers vanaf 1815, wordt gerekend tot een standaardwerk. Daarnaast schreef hij vijf toneelstukken en een groot aantal kinderverhalen. Bloemendal ontving in 1996 voor zijn bijzondere bijdrage aan het behoud van het Joods cultureel erfgoed in Nederland de Zilveren Anjer uit handen van Prins Bernhard. Hans Bloemendal is begraven op de Joodse begraafplaats te Muiderberg.

Gehuwd ‎16 apr 1947 (26 Nisan 5707) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, leeftijd 24 jaar, bron: Archiefkaart Amsterdam E (persoonskaart)
Gescheiden ‎30 sep 2009 (12 Tishrei 5770) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, bron: Persoonskaart/ persoonslijst CBG (E) (62 jaar gehuwd) van:

womanRachel Braasem‏‎ [I32114], leeftijd bij huwelijk 19 jaar, dochter van Asser Braasem en Beletje Hes‏.
Geboren ‎31 okt 1927 (5 Cheshvan 5688) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland‎, bron: Archiefkaart Amsterdam E (persoonskaart), overleden ‎25 aug 2011 (25 Av 5771) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland‎, leeftijd 83 jaar, bron: Persoonskaart/ persoonslijst CBG (E)

Kinderen:

1.
man‎Asher Bloemendal‏‎ [I138578]‎

living - details excluded

2.
manMichael Bloemendal‏‎ [I134381]

living - details excluded

3.
womanBetty Bloemendal‏‎ [I32112]
Geboren ‎17 sep 1948 (13 Ellul 5708) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland‎, bron: Genealogie/Parenteel: Noach, overleden ‎22 jun 2010 (10 Tamuz 5770) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland‎, leeftijd 61 jaar


Gezins gebeurtenissen

2e huwelijk/ relatie
man‎Hans Bloemendal‏‎ [I32113]‎, zoon van Michiel Bloemendal en Mina Hess‏.

Huwelijk/relatie met:

womanMaria Christina Potjens‏‎ [I138577]

living - details excluded

Gezins gebeurtenissen
Neem contact op.