man Philippus Bloemendal‏‎ #58799‎, zoon van Louis Bloemendal en Rebecka Zilverberg‏.
Geboren ‎25 jun 1918 (15 Tamuz 5678) Den Haag, Zuid-Holland, Nederland‎, bron: Zandvoorts wijzen kwamen uit het oosten, bron: Persoonskaart CBG, overleden ‎22 feb 1999 (6 Adar II 5759) Amersfoort, Utrecht, Nederland‎, 80 jaar, bron: Joden in Nederland in de Twintigste eeuw, bron: Persoonskaart CBG
Philip Bloemendal (25 juni 1918 - 22 februari 1999) was een Nederlands nieuwslezer. Hij is vooral bekend als presentator van het Polygoon-journaal tussen 1946 en 1986. Zijn karakteristieke stemgeluid en zijn humor worden nog steeds door veel mensen herkend.

Bloemendal werd geboren in Den Haag en groeide op in Zandvoort en Haarlem. Na het behalen van zijn HBS-diploma werkte hij korte tijd in de textielbranche. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog door onder te duiken, maar op twee personen na kwam zijn hele verdere familie om in het concentratiekamp Auschwitz.

Na de oorlog solliciteerde Bloemendal op aanraden van zijn vrouw bij Radio Herrijzend Nederland. Een jaar later, in 1946, trad hij in dienst van Polygoon, waar hij redacteur-commentator werd bij het bioscoop-journaal. In 1952 werd hij hoofdredacteur van de Polygoon bioscoopjournaals. In 1981 werd hij tevens directeur van Polygoon. Zijn andere taken bleef hij vervullen. Het bioscoopjournaal stopte in 1986. Inmiddels was Bloemendal opgenomen in het Guinness Book of Records als 'langstzittende commentator bij filmjournaals'.

Bloemendal was een all-round nieuwslezer: hij monteerde zelf beeld en geluid, schreef de teksten en sprak deze uit. Ook was hij verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van Polygoon en voor het redactionele en productionele beleid.

Bij de keuze van onderwerpen van het nieuws koos Polygoon vaak voor wat later als 'gezagsgetrouwe' reportages werd gekenmerkt. Maar nog elke dag zijn Polygoon-onderwerpen uit de jaren '50, '60 en '70 op televisie te zien en op de radio te horen omdat Polygoon vooral de wederopbouw van ons land na de oorlog vastlegde èn het dagelijks leven uit die tijd. Het Polygoon-archief is van grote historische waarde voor Nederland gebleken. Het conserveren, beheren en ontsluiten van dit grote archief door de stichting 'Beeld en Geluid' in Hilversum voor internet, betekent een toegankelijkheid die de makers uit de hoogtijdagen nimmer hadden kunnen vermoeden.

De stem van Bloemendal (door sommigen de "Stem van Nederland" genoemd) is in de jaren negentig gebruikt door de Technische Universiteit Eindhoven en TNO bij onderzoek naar de ideale computerstem. Ook was zijn stem vele jaren te horen als halteafroeper op alle toenmalige lijnen in de Amsterdamse metro. Daaruit is hij inmiddels verdwenen, maar tot voor kort werden de stationsnamen op lijn 51 van de Amsterdamse metro nog door Bloemendal omgeroepen.

Sedert 2002 reikt de Philip Bloemendal Stichting elke twee jaar een prijs uit aan een jong talent op radio en televisie die nieuwsberichten en/of actualiteiten op een heldere, persoonlijke manier presenteert met de nadruk op een goede uitspraak en gebruik van de Nederlandse taal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 3.500 euro dat besteed moet worden aan een opleiding binnen het vakgebied, en een kunstwerk

Gehuwd ‎25 jul 1945 (15 Av 5705) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, bron: Joden in Nederland in de Twintigste eeuw
Gescheiden ‎23 jun 1977 (7 Tamuz 5737) Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, bron: Joden in Nederland in de Twintigste eeuw, bron: Persoonskaart CBG (31 jaar gehuwd) van:

woman Martha Bakker‏‎ #58806‎
Geboren ‎19 okt 1914 (29 Tishrei 5675) Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland‎, bron: Joden in Nederland in de Twintigste eeuw, bron: Persoonskaart CBG

Kinderen:

1.
man Louise Bloemendal‏‎ #12550‎

living - details excluded

2.
man Robert Bloemendal‏‎ #12549‎

living - details excluded


Gezins gebeurtenissen

2e huwelijk/ relatie
man Philippus Bloemendal‏‎ #58799‎, zoon van Louis Bloemendal en Rebecka Zilverberg‏.

Huwelijk/relatie met:

woman Ellen Mieke Olman‏‎ #58807‎

living - details excluded

Gezins gebeurtenissen
Neem contact op.