manstar  Abram Icek Tuschinski‏‎ #56232‎
Geboren ‎14 mei 1886 (9 Iyar 5646) Brezezin‎, bron: Joods Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, overleden ‎17 sep 1942 (6 Tishrei 5703) Auschwitz, Polen‎, 56 jaar, doodsoorzaak: vermoord, bron: Joods Monument Joodse Gemeenschap in Nederland. Beroep: bioscoopexploitant, bron: Joods Monument Joodse Gemeenschap in Nederland
In Digitaal Monument voor Joden in Nederland vonden we:

Abraham Icek Tuschinski werd in 1886 in Brezezin, nabij Lodz geboren. Hij trouwde met Mariem Estera Ehrlich. Het echtpaar verliet vervolgens Polen om in de Verenigde Staten een nieuw bestaan op te bouwen. Het reisde door Nederland en bleef in Rotterdam wonen, waar Abraham Tuschinski als vestenmaker zijn geld verdiende.

Op een gegeven moment kon Abraham Tuschinski een leeg zeemanskerkje gelegen aan het Coolvest van de Gemeente Rotterdam huren. Het kerkje werd omgedoopt tot Thalia bioscoop en gedurende anderhalf jaar werden hier films vertoond. Omdat het kerkje vanwege nieuwbouw gesloopt werd, verhuisde Tuschinski zijn bioscoop naar de Hoogstraat. Tuschinski maakte van deze gelegenheid gebruik om zijn bioscoop luxueus in te richten. In 13 jaar tijd bouwde Tuschinkski vervolgens vier bioscopen in Rotterdam.

In 1918 kocht Tuschinksi een stuk grond tussen de Munt en het Rembrandtplein in Amsterdam. Hij was van plan om hier een filmpaleis met wereldallure te bouwen. Alleen de mooiste en beste materialen waren voor Tuschinski goed genoeg. Zijn veeleisende karakter en ambitieuze plannen stuitten op het nodige ongeloof maar in 1921 werd het Tuschinski theater geopend.

Tijdens de bezetting veranderde de bioscoop niet alleen van eigenaar maar ook van naam. Het Tivoli theater stond onder Amsterdammers bekend als "Tuschinksi Is Verkocht, Of Liever Ingepikt". Op 1 juli 1942 werd Abraham Tuschinski gearresteerd en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd.

Huwelijk/relatie met:

womanstar  Mariem Estera Ehrlich‏‎ #56231‎, dochter van Rafael Ehrlich en Pessa Schwed‏.
Geboren ‎22 jun 1885 (9 Tamuz 5645) Zdunska, Lodz, Polen‎, bron: Joods Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, overleden ‎17 sep 1942 (6 Tishrei 5703) Auschwitz, Polen‎, 57 jaar, doodsoorzaak: vermoord, bron: Joods Monument Joodse Gemeenschap in Nederland

Gezins gebeurtenissen
Neem contact op.